Bugün 8 Mart Dünya Kadınlar Günü. 

Dünya genelinde kadınların sosyal, ekonomik ve politik alanda daha güçlü bir şekilde temsil edilmesini kutlama günü. 

Reklam sektörü olarak bugünü layığıyla kutlamak için öncelikle “reklamda dönüşüm” çağrımızdan sonra, kadınların temsilinde nerede olduğumuzu iyice analiz etmemiz gerek. 

2017’de Reklamverenler Derneğinin toplantı odasında başlayan hayalle gelişen ve şimdi Birleşmiş Milletler Kadın Birimi UN Women’in New York Genel Merkezi’nde gerçekleştirdiği etkinlikte örnek gösterilen projemiz, yaşamımıza değer katan kadınlarımızın güçlenmesi adına dayanışma ve gurur kaynağıdır.

2018 yılında heyecanla başladığımız, 5 dönemdir düzenli olarak sürdürdüğümüz ve başvuru kaynağı haline gelen “Effie Awards Türkiye Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Karnesi” sonuçlarına baktığımızda, reklamlarda eşitlik ve kadınların görünürlüğü adına her yıl olumlu yönde ilerleme kaydediliyor. 

Örneğin; TV reklamlarında kadın ana karakter kullanım oranı %35’ten %53’e kadar ulaştı, reklamda kadın dışses %9’dan %38 çıktı. Keza reklamlarda kariyer kadını rollerindeki artış, banka ve finans gibi ürün kategorilerindeki kadın görünürlüğünün artışı, reklamların olumlu rol modeller sunarak toplumsal dönüşüme katkıda bulunması adına çok önemli ilerlemelerdir. 

Buna rağmen hâlâ gidecek uzun bir yolumuz var!

Eşit görünürlükte niceliksel olarak almak istediğimiz sonuçlara hızla yaklaşmakla beraber hâlen daha kapsayıcı ve daha fazla çeşitlilik içeren kadın temsilleri geliştirmemiz gerektiğini görüyoruz. Örneğin; 50 yaş üstü erkek ana karakterler aynı yaş grubu kadınlardan 5 kat daha fazla görünürlüğe sahip, büyük beden erkek ana karakterlerin temsiliyeti büyük beden kadınların 8 katı.

Reklamlardaki dönüşüm diğer tüm alanlardaki dönüşüm çabalarının güç kaynağıdır.

Biz inanıyoruz ki kadınlar için eşitlik hareketi sadece bir gün değil, her gün desteklenmelidir ve dönüşümü sürdürmek için daha çoook çalışmalıyız!

Bugün sadece kutlama değil, birlikte daha eşit bir dünya için taahhütte bulunma günüdür! 

Çünkü ancak kadınları her alanda görünür kılarak, toplumsal ve ekonomik refah açısından kadınların yarattığı değeri ve taşıdığı potansiyeli ortaya koyarak, daha adil ve güçlü bir gelecek inşa edebiliriz.

İşte o zaman gerçekten ve huzurla “8 Mart Dünya Kadınlar Günü Kutlu Olsun” diyebileceğim.